meer info: info@edille.com
of direct reserveren
benicassim, spanje

ga naar weersverwachting Benicassim
 
header image

fiestas in castellon en omstreken

Spanje zou Spanje niet zijn zonder haar feestdagen. In Castellon en omstreken zijn er verschillende feesten die het waard zijn om hier genoemd te worden. Hieronder vindt u een opsomming van de belangrijkste feesten door het jaar heen.

wanneer en waar feestdagen

Magdalena, castellon

Dit feest wordt georganiseerd omdat de dorpelingen eeuwen terug aan de opbouw van het dorp Castellon de la Plana begonnen. Tegenwoordig is het een spektakel dat gekenmerkt wordt door explosies van licht. Gedurende negen dagen vinden onder het genot van muziek, optochten, bedevaartstochten en het bloemenoffer aan de heilige maagd Maria plaats. In maart, op de derde zondag van het vasten (de datum wisselt dus!), kun je de feesten in Castellon bijwonen. Een folder van het feest, hoewel in het Spaans, geeft goed weer met foto´s wat je kunt verwachten: download folder Magdalena feest Castellon (pdf)

Wanneer: vanaf derde zondag vasten, begin maart
Waar: Castellon


fallas in valencia

Het meest bijzondere en internationaal bekende feest van de regio Valencia is toch wel Las Fallas. Een van de vele ninots (grote papier-mache poppen) gemaakt voor dit feest wordt uitgekozen als favoriet, deze hoeft niet op de'brandstapel en komt bij de collectie van 'geredde' poppen in het Valenciaanse Fallas-museum. De andere ninots worden door de straten heen geplaatst, na middernacht op 15 maart. Ook worden er kleurrijke optochten en spectaculair vuurwerk georganiseerd. Op de laatste nacht van Fallas worden uiteindelijk alle poppen in brand gestoken. Programma Fallas in het Nederlands

Wanneer: rond 15 maart
Waar: Valencia


san antoni, benicassim

San Antonio is de beschermheilige van Benicassim en dat moet dan natuurlijk gevierd worden! De hele week in januari is het feest in het centrum van Benicasim. Elke dag is er wel iets te doen. In de rest van Spanje wordt alleen San Antoni gevierd, dan neemt iedereen in de nacht van San Antoni zijn huisdier mee naar de kerk om daar gezegend te worden met wat weiwater. Een van de hoogtepunten in Benicassim zijn de optocht en de paella dag. Ook worden er stiergevechten gehouden en vuurwerk afgestoken.

Wanneer: rond 17 januari
Waar: Benicassim


nacht van san juan, benicassim

Eind juni is er de "nacht van San Joan": op het hele strand van Benicasim worden er kampvuren gemaakt en er is muziek en dans.

Wanneer: 21 juni
Waar: Stranden Benicassim/Castellon


san tomas, benicasim

In september is het 1 week feest om de beschermheilige (San Tomas) van Benicassim te eren. Het is een echt typisch Spaans dorpsfeest met muziek, tapas en de welbekende stieren. Het wordt afgesloten met een groot vuurwerk op het strand.

Wanneer: september
Waar: Plaza del Mercado, Valencia


drie koningen, el grau

Het nationale feest Los Reyes, ofwel de drie koningen die een bezoek aan Jezus in Bethlehem brengen, wordt op 5 en 6 januari uitbundig gevierd. De aankomst van de 3 koningen wordt, net zoals de aankomst van Sinterklaas in Nederland, gevierd. Op 5 januari in de middag (17.00) komen ze aan, om in de nacht van 5 op 6 januari, de kadootjes voor de kinderen te kunnen bezorgen.

In de haven van Castellon komen de 3 koningen per boot aan om vervolgens met praalwagens door de stad te rijden. Ze strooien snoepgoed uit over de menigte die hen staat op te wachten. Bijna in elk dorp wordt dit gevierd met een parade van de drie koningen door de stad en het strooien van snoepgoed naar het jonge publiek.

Wanneer: 5 januari, vanaf 17.00
Waar: El Grao, de haven van Castellon


pasen

Met pasen worden er gepassioneerde paasprocessies door het hele land worden gehouden gedurende "semana santa"/ heilige week, met name in het zuiden van Spanje. De week voor pasen kunt u de religieuze beelden die naar buiten worden gedragen in de processie, vaak al uitgestald zien in al hun pracht en praal in de plaatselijke kerk.

Wat misschien minder bekend is, zijn de grote trommelbijeenkomsten die worden gehouden vanaf de namiddag op goede vrijdag. Dit wordt het breken van het uur genoemd ("la rompida"/"el romper de la hora").
Op dorpspleinen verzamelen zich mensen met grote trommels en slaan tot bloedens toe op de trommels. Allemaal tegelijkertijd natuurlijk! Van groot tot klein wordt eraan deelgenomen. Bijna elk groot dorp heeft haar eigen "rompida". Een grote bijeenkomst van trommelaars is in L'Alcora en iets verder weg in Calanda, Teruel (youtube filmpje van de rompida in Calanda).

Wanneer: Pasen
Waar: Castellon, Benicassim, l´Alcora en Calanda


pelgrims, les useres

Deze traditie bestaat al sinds mensenheugenis maar zeker van voor het jaar 1412 op de laatste vrijdag van april. Het is een pelgrimstocht waarbij het eerste stuk?op blote voeten wordt gelopen, 30 km naar de hoogste berg in de buurt: de berg Penyagolosa die ruim 1800 meter hoog is. Op de zaterdag in de avond komen de pelgrims weer terug aan in les Useres. Hun aankomst gaat uiteraard met uitgebreide symboliek en feestelijkheden gepaard.

Wanneer: laatste vrijdag en zaterdag van april
Waar: Useras/ Les Useres

feestenMeer feesten...